USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

1. Minkä ikäisestä yökastelua tulisi hoitaa?

Yökastelun hoito aloitetaan yleensä 5-vuotiaille lapsille. KELA voi myöntää hoitotukea yli 5-vuotiaan lapsen yökastelun hoitoon. Alkuun kastelua voi seurata yökastelupäiväkirjalla. KELA vaatii yökastelupäiväkirjan pitoa hoitotuen saamiseksi.

2. Kuinka tavallista yökastelu on?

Yökastelu on varsin tavallista. Suomalaisista viisivuotiaista kastelee joidenkin arvioiden mukaan jopa joka kuudes. Kuivaksi oppiminen on yksilöllistä; kyseessä ei yleensä ole sairaus sellaisenaan.

3. Voiko yökastelu johtua vääränlaisesta kasvatuksesta?

Yökastelu ei johdu kasvatuksen virheistä. Yökastelija tuottaa yöaikaan normaalia enemmän virtsaa. Tämä johtuu yksilöllisestä hormonierityksestä.

4. Onko yökastelun syy psyykkinen?

Yökastelu aiheuttaa psyykkisiä ongelmia, mutta sen syyt eivät ole psyykkisiä.

5. Onko hyvä idea herättää lapsi yöllä vessaan?

Tätä voi kokeilla. Kokeile, auttaako WC-käynti ennen nukkumaan menoa. Kokeile, auttaako juomisen vähentäminen iltakuuden jälkeen. Kokeile, auttaako yöllinen herättäminen. Kotikonsteja tulee kokeilla alkuun, yökastelusta pitää pitää päiväkirjaa. Päiväkirjasta on apua lääkärin vastaanotolla. Päiväkirja tarvitaan myös KELA:n hoitotukea haettaessa.

6. Onko yökastelu tavallisempaa sikeäunisilla lapsilla?

Kaikkia sikeäunisia ei ole tutkittu; voidaan kuitenkin sanoa, että useat yökastelijat ovat hieman tavallista sikeäunisempia.

7. Kuinka nopeasti desmopressiini tehoaa?

Desmopressiini (DDAVP, 1-deamino-8-d-arginiinivasopressiini) vaikuttaa nopeasti. Se on luonnollisen hormonin kaltainen aine, mutta sillä on pidempi vaikutusaika. Desmopressiini ei vaikuta lapsen omaan hormonituotantoon.

8. Mitä lääkettä otettaessa on hyvä tietää?

Desmopressiinin ottamisen yhteydessä tulisi juoda vain niukasti vettä. Juomista tulee välttää tuntia ennen annostelua ja 8 tuntia sen jälkeen.

Kuumetaudin yhteydessä lapsi juo hikoilun vuoksi tavallista enemmän. Lääkkeenkäyttö on hyvä lopettaa kuumetaudin aikana. Etelänmatkan aikana on hyvä jättää lääke ottamatta, jos matkakohde on kuumassa ilmastossa (yli 30 oC). Hikoilun aiheuttama nestehukka on aina korvattava juomalla riittävästi.
Kysy tästä lisää omalta lääkäriltäsi.

Vanhempana Sinun on hyvä muistaa mainita desmopressiinin käyttö aina lääkärikäynnin yhteydessä. Kysy mainituista erikoistilanteista mahdollisimman tarkat ohjeet omalta lääkäriltäsi.

9. Kuinka pitkään lääkettä voidaan käyttää?

Hoidon jatkamisen tarve arvioidaan yleensä uudelleen joka kolmas kuukausi vähintään viikon lääkkeettömän tauon jälkeen.

10. Onko lääkkeellä haittavaikutuksia?

Jos desmopressiini-hoidon aikana nesteen saantia ei rajoiteta, voi tästä aiheutua nesteretentiota/hyponatremiaa, joihin liittyy tai ei liity varoittavia merkkejä ja oireita (päänsärky, pahoinvointi/oksentelu, seerumin natriumpitoisuuden lasku, painonnousu, ja vakavimmissa tapauksissa kouristukset).

11. Kuinka kauan hälytinhoitoa tulee käyttää?

Hälytintä on käytettävä joka yö 2-3 kuukauden ajan. Pidemmistä hoitojaksoista ei ole todettu olevan hyötyä.

kuva6