MITÄ ON YÖKASTELU

Yleistä yökastelusta

Ikivanha oire

Glicklichin lastenlääkärikirjassa kerrotaan, että yökastelu on tunnettu jo 1500 eKr. Eli yli 3500 vuotta sitten! Yökastelua on esiintynyt ja esiintyy tänäänkin kaikissa roduissa ja kaikkialla maapallolla. Sen on havaittu esiintyvän suvuittain ja kaikkialla on huomattu myös se, että pojat potevat tätä vaivaa tyttöjä useammin. Yökasteluoire häviää itsestään ilman hoitoa yli 5-vuotiailta yökastelijoilta noin 15 %:lta vuosittain.

Yleinen vaiva

Suomessa on noin 50 000 yli viisivuotiasta lasta, jotka kastelevat öisin. Nelivuotiaista lapsista vielä noin joka neljäs kärsii ajoittaisesta tai toistuvasta yökastelusta, ja vielä seitsenvuotiaista noin joka kymmenes kastelee ainakin ajoittain. Yökastelijoista noin viidesosa kastelee myös päivisin.

Yökastelu ei ole sairaus

Lasten yökastelulla tarkoitetaan yli 5-vuotiaan lapsen tahatonta ja toistuvaa yökastelua ts. kastelua unen aikana. Lapsi ei herää virtsaamistarpeeseensa. Yökastelijoista noin viidesosa kastelee kuitenkin myös päivisin. Joissakin tapauksissa kasteluoireen voi aiheuttaa taustalla oleva sairaus; tällöin kyseeseen tulee ensisijaisesti virtsateiden tulehdussairaus tai harvinaisemmin sokeritauti.

Oire tarvitsee huomiota ja hoitoa

Lapset kokevat itse kastelun erittäin häpeällisenä. Oire stressaa lapsia kaikkien lääketieteellisten tutkimusten mukaan. Kuivaksi voi oppia oikealla hoidolla. Tämä tapahtuu huomattavasti nopeammin kuin pelkkä odottelu paremmista päivistä. Yökastelun hoito aloitetaan nykyisin, kun lapsi on noin viiden vuoden ikäinen. KELA voi myöntää hoitotukea yli 5-vuotiaan lapsen yökastelun hoitoon.

kuva2